Sijoittaminen on aina pitkäaikaista toimintaa
Asuntosijoittamiseen liittyy paljon ennakkoluuloja, mutta lähtökohtaisesti se on sijoittamista siinä missä mikä tahansa muu sijoittamisen muoto. Toki sijoitettu pääoma on usein kohtuullisen iso, mutta toisaalta niin ovat tuotto-odotuksetkin.
Järkevästi tehty sijoitus kestää hyvinkin korkotason nousun esimerkiksi neljään prosenttiin. Nykyisellä korkotasolla lainoitettu pääoma lyhenee nopeasti, mikä tarkoittaa, että korkoriski pienenee samaa vauhtia. Ja ainahan korkojen nousulta voi suojautua ottamalla kiinteän koron. Lainan korot voi sijoitustoiminnassa vähentää pääomatuloista.
Uudiskohteissa on sijoittajalle se etu, että niihin pääsee usein käsiksi huomattavasti pienemmällä pääomalla kuin vanhoihin kohteisiin. Velaton hinta on luonnollisesti uudiskohteissa vanhoja kohteita suurempi, mutta loppusummaa lyhennetään vuokratuloilla. Toinen iso etu uudiskohteissa on se, että isoja remontteja ei ole tulossa moneen vuoteen, joten vastikkeen äkillistä nousua tai peruskorjauksia ei tarvitse pelätä.
Ammattilaiset ovat tarvittaessa apuna
Vanhaa kohdetta ostettaessa on äärimmäisen tärkeää käyttää vähintään yksi puolituntinen taloyhtiön papereihin tutustumiseen. Jos olo on epävarma, pyydä ammattilainen kaveriksi. Esimerkiksi kunnossapitotarveselvityksessä näkyvät hallituksen arvioimat taloyhtiön remonttitarpeet viideksi vuodeksi eteenpäin. Selvityksen tekemisestä määrätään nykyään laissa, joten jos se puuttuu kokonaan, tulisi kohteeseen suhtautua varauksella ja pyytää vähintään lisäselvitystä.
“Oivat kohteet tee-se-itse-miehelle” ovat oma tarinansa, mutta jos vasara pysyy kädessä, voi päästä asunnon arvonnousun myötä ihan mukaville tuntipalkoille – automaatio sekään ei tosin ole, vaan on monta muutakin asiaa, jotka pitää osata ottaa huomioon.
Luotettavan vuokralaisen löytäminen voi olla monelle asuntosijoittamisesta kiinnostuneelle iso epävarmuustekijä, mutta on hyvä muistaa, että siihenkin on apua ja asiantuntemusta saatavilla.
Perehdy kohteeseen
Asuntosijoittamisessa on paljon liikkuvia osia. Asunnon hintaan ja vuokratasoon vaikuttavat monet tekijät sijainnista pohjapiirrokseen. Ja koska kyseessä on iso satsaus kenelle tahansa meistä, näitä asioita ei mielellään opettele kantapään kautta. Sen takia kannattaa tutustua aiheeseen huolella ja kysyä rohkeasti neuvoa. Yksinkertaisesti googlaamalla hakusanalla “asuntosijoittaminen” löytää jo paljon hyviä vinkkejä.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos ja kun sinulle tarjotaan mahdollisuutta ryhtyä asuntosijoittajaksi, kannattaa kysyä, onko tarjoajalla tai hänen edustamallaan yrityksellä itsellään sijoitusasuntoja. Kun se kerran on niin kannattavaa, kaipa hän nyt itsekin on käyttänyt tilaisuuden hyväkseen – kun vieläpä ammattilainen on…
Jos ei ole, niin tilanne on vähän sama kuin että pörssiyhtiön toimitusjohtaja ei omistaisi ensimmäistäkään johtamansa yhtiön osaketta.
Tämä on vain pintaraapaisu asuntosijoittamisen ihmeelliseen maailmaan, ja sen tarkoitus on ainoastaan ampua alas yleisimpiä ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä.
Näin lopuksi haluan kuitenkin vielä todeta, että järkevästi suunniteltuna asuntosijoittaminen voi olla varsin kannattavaa ja jopa hauskaa! Tämän tiedän kokemuksesta.
Soittele tai tule käymään, niin jutellaan enemmän!
Terveisin,
Viljami
Olit sitten myymässä tai ostamassa asuntoa – laitamme asiat kerralla kuntoon. Ota rennosti ja jätä kiinteistönvälitys meille.
Yhteydenottolomakkeelle